ours-idefisc

Idefisc — Belastingsnieuws

De «patrimoniumvennootschappen » zullen ook van het verlaagd schenkingsrecht in Wallonië kunnen genieten

Een decreet inzake registratierechten van 11 april 2014 dat op 19 mei in werking is getreden, heeft de toepassing van het verlaagd tarief van registratierechten voor patrimoniumvennootschappen uitgebreid.

In Wallonië werden deze bedrijven gewoonlijk uitgesloten voor dit regime, dit in verschil met het Brussels en Vlaamse Gewest.

Met het decreet van 11 april breidt het Waals Gewest de mogelijkheid om te genieten van het verlaagd tarief uit naar deze bedrijven.

Ter herinnering, het verlaagd registratierecht voor de schenkingen van roerende goederen (en meer bepaald aandelen van vennootschappen) bedraagt

  • 3,3% voor schenkingen in rechte lijn tussen echtgenoten en tussen wettelijk samenwonenden;
  • 5,5% voor schenkingen tussen broers en zussen of tussen ooms of tantes en neven of nichten en
  • 7,7% voor schenkingen aan andere personen.

Deze maatregel werd genomen door het Waals Gewest met oog op het wegwerken van verschillen die bestaan tussen het Waalse en Brusselse regime van schenkingsrechten.

Het Gewest zou van deze maatregel moeten genieten, vermits de partijen in Wallonië zich steeds hebben weerhouden om tot overdrachten van patrimoniumvennootschappen over te gaan, met een tarief van registratierechten die voor dergelijke bedrijven gelijk is aan het tarief van successierechten, dit tot de aanneming van het decreet van 2014.

Voortaan is het mogelijk met een tarief dat veel gunstiger is dan het normale tarief.

Thema : Successierechten

Auteur : Pascale Hautfenne

ours-idefisc
Idefisc — Actualités Fiscales
©2003-2020 Idefisc & Words and Wires W3validator