ours-idefisc

Idefisc — Belastingsnieuws

Editoriaal: Successierechten : de nieuwe uitdaging?

Tijdens de laatste decennia hebben we in meerdere landen, behalve in Frankrijk en Spanje, een tendens gezien naar de vermindering, soms zelfs de afschaffing, van de successierechten, terwijl de jaarlijkse belastingen op de vermogens terzelfdertijd over het algemeen werden afgebouwd.

In België heeft deze beweging zich niet voorgedaan, in ieder geval niet op niveau van de tarieven, aangezien deze extreem hoog gebleven zijn (naargelang de gewesten tot 27 of 30% in rechte lijn, tot 70 of 80% voor niet-verwante personen). Integendeel, deze belasting op het vermogen is eigenlijk gestegen, aangezien de belastingschalen nooit werden geïndexeerd….sedert 1936 !

Vandaag doen bepaalde tekenen ons denken dat we een nieuwe stijging van deze rechten riskeren. Naar verluidt zou de Franse president die recent werd verkozen de intentie hebben om de afschaffing van de solidariteitsbelasting op de vermogens (behalve voor onroerend goed) te koppelen aan een stijging van de successierechten, die nu reeds zeer hoog zijn in Frankrijk, en die 75% zouden kunnen bedragen zelfs tussen aanverwanten.

Zelfs in Vlaanderen denken bepaalde partijen na over een vreemde « tax shift » om de belasting op arbeid te verminderen door deze vermindering te compenseren met een stijging van de successierechten.

Gelukkig is dit voorstel moeilijk te realiseren, omdat de successierechten een strikt gewestelijke materie zijn, terwijl de belasting op arbeid vooral afhangt van federale regels, ook al wordt een deel van de belasting teruggestort naar de gewesten.

We moeten er ons van bewust zijn dat zelfs een bescheiden vermindering van de belasting op arbeid zou leiden tot een ware explosie van de successierechten die budgettair gezien een veel lager bedrag vertegenwoordigen.

Indien dergelijk project toch tot stand zou komen, dan zou dit zeker een stimulans zijn om België te verlaten : zij die zouden gespaard hebben, op een moeilijke manier, door een klein deel te bewaren van hetgeen hun arbeid, dat reeds overbelast is en dat ook zal blijven, hen toegelaten heeft te verwerven, die veel BTW zullen hebben betaald op hun uitgaven, en vele andere belastingen tijdens hun hele leven, zouden vernemen dat het belangrijkste van wat zij gehouden hebben, aan de Staat zou toekomen, die zichzelf benoemt tot de eerste van de erfgenamen, eerder dan aan hun kinderen. Dit is de beste manier om diegenen die rijkdom vergaren te demotiveren.

Thema : Successierechten

Auteur : Thierry Afschrift

ours-idefisc
Idefisc — Actualités Fiscales
©2003-2020 Idefisc & Words and Wires W3validator