ours-idefisc

Idefisc — Belastingsnieuws

De NBB en bepaalde financiële instellen mogen toegang hebben tot de gegevens van het Rijksregister

In een vorig nummer informeerden wij u over de publicatie in het Belgisch Staatsblad van een koninklijk besluit betreffende de werkingsmodaliteiten van het « centraal aanspreekpunt » (CAP) dat werd opgericht binnen de Nationale Bank van België (NBB).

Dit « centraal aanspreekpunt », dat gecreëerd in 2011 werd in het kader van de versoepeling van het bankgeheim, heeft tot doel het oplijsten van bepaalde gegevens (identiteit van de klanten, bankrekeningnummers en contracten) die de financiële instellingen voortaan over hun klanten moeten doorgeven. De gegevens die op die manier worden verzameld, zullen door de fiscale administratie kunnen geconsulteerd worden in geval van aanwijzingen van fiscale fraude of wanneer deze van plan is om tot belasting over te gaan op grond van tekenen en indiciën van gegoedheid.

In die context werd een nieuw koninklijk besluit van 3 februari 2014 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.

Deze heeft tot doel aan de NBB en bank-, wissel-, krediet- en spaarinstellingen toegang te verlenen tot de fiches van het rijksregister van natuurlijke personen teneinde een correcte registratie van de gegevens in het CAP toe te laten.

Deze toegang is echter beperkt: eerst in tijd, vervolgens in het soort toegankelijke gegevens en ten slotte in de toegangsmodaliteiten.

Zo is dergelijke toegang slechts mogelijk van 11 februari tot 31 december 2014.

Het koninklijk besluit voorziet ook dat slechts bepaalde gegevens van het Rijksregister (naam, voornaam, geboortedatum en -plaats) toegankelijk zijn en dit enkel als de betrokken instellingen dit nummer nog niet hebben geregistreerd in numerieke en gestructureerde vorm in het kader van een andere wetgeving.

Bovendien is een opzoeking niet toegelaten als de financiële instelling reeds op z'n minst over de naam, de voornamen en de geboortedatum van hun klant beschikten op het moment dat de opzoeking wordt aangevat.

Aan de andere kant voorziet het koninklijk besluit een onrechtstreekse toegangswijze via de VZW IDENTIFIN. Deze VZW krijgt op gemotiveerde aanvraag van een financiële instelling de toegang toegekend tot de gegevens van het Rijksregister. De toegankelijke gegevens en de toegangsperiode zijn ook beperkt.

Het verslag aan de Koning dat het koninklijk besluit lijkt deze onrechtstreekse toegang te bevoorrechten. We moeten echter vaststellen dat de tekst van het koninklijk besluit aan de financiële instellingen niet verplicht om zich te richten tot de VZW.

Ten slotte laat het koninklijk besluit aan de bedoelde instellingen die reeds beschikken over het rijksregisternummer van hun klanten in het kader van andere wettelijke verplichtingen, toe om dit nummer te hergebruiken in het kader van en voor de correcte registratie bij het CAP.

Het gebruik van het rijksregisternummer is gerechtvaardigd door de noodzaak om elke fout of verwarring te vermijden die met name gelinkt is aan het bestaan van homoniemen of aan een typefout bij het identificeren van klanten.

Zonder zich uit te spreken over de efficiëntie van de maatregel of over haar gegrondheid ten overstaan van de bescherming van gegevens van persoonlijke aard, moet men toegeven dat ze een consequent administratief werk inhoudt voor de financiële instellingen die deze gegevens moeten aanleveren en dit werk zal zeker kosten met zich meebrengen. De vraag is dus wie deze zal dragen...

Auteur : Pauline Maufort

ours-idefisc
Idefisc — Actualités Fiscales
©2003-2020 Idefisc & Words and Wires W3validator