ours-idefisc

Idefisc — Belastingsnieuws

« EBAquater» : binnenkort een regularisatie van de successierechten mogelijk in Vlaanderen en in Wallonië

We hebben het reeds gezegd, de regularisatie van de ontdoken successierechten kan enkel gebeuren bij het Contactpunt Regularisaties

De wet van 21.07.2016 die de nieuwe procedure « EBAquater » invoert, zegt in haar artikel 18 dat :

« de regularisatie van een gewestelijke belasting waarvoor de federale overheid de dienst verzekert, enkel mogelijk is wanneer er met het betrokken gewest een samenwerkingsakkoord wordt afgesloten».

We weten dat het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gekant zijn tegen de nieuwe regularisatiemaatregel, vooral omwille van haar permanent karakter (dit, niettegenstaande het feit dat de kost voor de invoering van dergelijke regularisatie met de tijd verhoogt). Het Vlaamse Gewest daarentegen stelt er zich niet vijandig tegenover.

Er is nog geen enkel concreet regionaal akkoord tussen de federale en gewestelijke overheden. Op vandaag is het dus nog niet toegelaten om tot een regularisatie van de niet-verjaarde successierechten over te gaan.

Sinds de goedkeuring van de wet van 21.07.2016 hebben de Gewesten de mogelijkheid bestudeerd om hun eigen fiscaal regularisatiesysteem goed te keuren, teneinde de regularisatie mogelijk te maken van de belastingen die onder hun bevoegdheid vallen, waaronder ook de successierechten.

Het Vlaamse Gewest is het Gewest dat het meest vorderingen heeft gemaakt in het wettelijk proces, meer bepaald decretaal, en zou de procedure vanaf het begin van 2017 moeten ter beschikking stellen van belastingplichtigen die berouw tonen. De procedure zal tijdelijk en éénmalig zijn.

Het project dat werd bekend gemaakt, voorziet de mogelijke regularisatie van successierechten, of ze nu « verjaard» zijn of niet. We herhalen dat de verjaringstermijn momenteel 10 jaar, 4 maanden (voorheen 5 maanden) en 1 dag is als de overledene in België overleden is.

De aangever die een dergelijke procedure wilt opstarten, mag niet verwikkeld geweest zijn in een gerechtelijke procedure. Er zal enkel met de spontane aangiftes rekening gehouden worden.

De aangever zal zijn aanvraag voor 31.12.2020 moeten indienen en de betaling moeten aanvaarden van een forfaitaire heffing van 35% in directe lijn, 70% in de andere gevallen, op de kapitalen waarvoor de successierechten niet verjaard zijn. Op de fiscaal verjaarde kapitalen die geërfd werden, zal er in 2017 een forfaitaire heffing van 37% gebeuren, die elk jaar met 1% zal stijgen om 40% te halen in 2020. Hij zal genieten van strafrechtelijke immuniteit ten belope van de geregulariseerde sommen.

De procedure zal beperkt zijn tot de sommen waarop enkel de Vlaamse belastingen niet werden gestort. Voor de « gemixte » belastingen is er nog een samenwerkingsakkoord tussen de federale regering en de Gewesten nodig. De onderhandelingen hierover zijn reeds bezig, maar werden nog niet afgerond.

Het Waalse Gewest heeft ook aangekondigd dat ze binnenkort een regularisatieprocedure zullen opstarten voor belastingplichtigen die berouw tonen. De aangekondigde maatregel, die nog niet werd bekend gemaakt, zal niet permanent zijn. De maatregel zal vooral voor de successierechten bedoeld zijn, maar zonder twijfel ook, zoals in Vlaanderen, voor de registratierechten (waaronder de schenkingsrechten, de verkooprechten wanneer bijvoorbeeld de marktwaarde van een gebouw ondergewaardeerd zou zijn, enz.). De tarieven die zullen toegepast worden, zijn op vandaag nog niet gekend en moeten nog vastgesteld worden.

In het kader van de aangiftes rond deze toekomstige regularisatie heeft de bevoegde minister gezegd dat hij gekant blijft tegen het feit dat de federale regularisatiemaatregel onrechtstreeks de regularisatie toelaat van de successierechten die al dan niet fiscaal verjaard zijn onder de vorm van ‘fiscaal verjaarde kapitalen » of van « inkomsten van onbepaalde oorsprong », en dat er « waarborgen » moeten ingevoerd worden. Men kan zich inbeelden dat de onderhandeling rond een samenwerkingsakkoord niet zal afgerond worden zonder de moeilijkheden rond dit onderwerp op te werpen.

Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er nog steeds niets op komst !

Thema : Successierechten

Auteur : Jonathan Chazkal

ours-idefisc
Idefisc — Actualités Fiscales
©2003-2020 Idefisc & Words and Wires W3validator