ours-idefisc

Idefisc — Belastingsnieuws

Berenklauw - Doet de Grondwet er nog toe?

Het wetsontwerp over het nieuwe regularisatiesysteem is het voorwerp van zware maar gerechtvaardigde kritiek vanwege de Raad van State.

De Raad van State heeft met name een discriminatie opgeworpen tussen de personen die een simpel geval van fraude en deze die een zwaar geval van fraude hebben gepleegd en die onderworpen zijn aan dezelfde straf. Bovendien volgt er een serieuze juridische onzekerheid uit de afwezigheid van een voldoende duidelijke definitie van “de zwaartegraad” van een fiscale inbreuk. En ook het gebrek aan een fundamentele regel op strafrechtelijk vlak, deze van het verbod op zelfincriminatie, werd vastgesteld, aangezien men van de belastingplichtigen die fiscale amnestie vragen, een exacte omschrijving vereist van de fraude die door hen werd gepleegd.

Al deze opmerkingen die inbreuken op de Grondwet of op de elementaire rechtsprincipes met zich meebrengen, lijken de regering niet te verontrusten, maar daarenboven moet men van spreken van een waar cynisme.

Het lijkt evident dat de regering zich weerhouden heeft om rekening te houden met de opmerkingen van de Raad van State, want ze weet dat de levensduur van het regularisatiesysteem zich beperkt tot 5 en een half maanden, terwijl een annulatieprocedure voor het Arbitragehof een termijn van ongeveer een jaar veronderstelt.

Bijgevolg speculeert ze op de proceduretermijnen opdat een eventuele annulering zinloos is, want na deze annulering zal er simpelweg geen fiscale amnestie meer zijn…

Men zal onze ministers en staatssecretarissen er doen aan herinneren dat zij trouw aan de Grondwet hebben gezworen….

ours-idefisc
Idefisc — Actualités Fiscales
©2003-2020 Idefisc & Words and Wires W3validator