ours-idefisc

Idefisc — Belastingsnieuws

2022 Wijziging btw-vrijstelling vanaf 2022 van toepassing op zorgdiensten

Op voorstel van de Minister van Financiën werd zojuist een wet aangenomen tot wijziging van het btw-wetboek met betrekking tot de vrijstelling van de belasting op het verlenen van medische zorg aan de persoon.

Deze wijziging van het btw-wetboek vloeit voort uit een arrest van het Grondwettelijk Hof, dat de bepalingen van het btw-wetboek met betrekking tot persoonlijke medische zorg op een aantal punten nietig heeft verklaard. Het maakt het dus mogelijk deze bepalingen in overeenstemming te brengen met de rechtspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Vanaf 1 januari 2022 geldt voor zogenaamde "niet-therapeutische" zorg een btw-tarief van 21%, en alleen therapeutische behandelingen komen nog in aanmerking voor de vrijstelling.

Momenteel zijn de honoraria van gezondheidswerkers (arts, tandarts, fysiotherapeut, diëtist, enz.) over het algemeen vrijgesteld van btw. De honoraria van artsen in verband met zuiver esthetische behandelingen zijn echter al btw-plichtig. Deze regel wordt daarom vanaf 2022 uitgebreid tot alle medische en paramedische personeelsleden, in overeenstemming met de wet van 11 juli 2021 tot wijziging van het btw-wetboek met betrekking tot de vrijstelling van de belasting op het verlenen van medische zorg aan de persoon.

De zogenaamde "niet-therapeutische" behandelingen omvatten uiteraard puur esthetische behandelingen, maar niet alleen deze. Onder de nieuwe wet zullen alle diensten die niet therapeutisch zijn immers btw-plichtig zijn, namelijk – onder andere – het verstrekken van een attest voor levensverzekering door een arts, tanden bleken door een tandarts, de begeleiding van een sporter door een fysiotherapeut, enz. De administratie zal echter een omzendbrief moeten opstellen waarin de behandelingen worden gespecificeerd die al dan niet aan btw zullen onderworpen worden. In dit opzicht zal volgens de artsenvakbond de grens tussen zorg die al dan niet therapeutisch is, niet gemakkelijk te trekken zijn. Alles hangt af van wat wel of niet als therapeutisch zal worden beschouwd.

Daarnaast wordt ook de btw-regeling voor paramedische beroepen gewijzigd.

Tegenwoordig zijn erkende paramedische beroepen, zoals fysiotherapie, diëtetiek en logopedie, vrijgesteld van BTW. Daarentegen moeten niet-gereglementeerde (niet-erkende) beroepen, zoals osteopathie, acupunctuur en chiropractie, btw in rekening brengen. Dit stelsel zal veranderen, omdat de nieuwe wet rekening houdt met de aard van de zorg. Daarom zal therapeutische zorg worden vrijgesteld van btw, zelfs als deze wordt verleend door "niet-gecertificeerde" professionals. En omgekeerd: erkende beroepen die niet-therapeutische zelf uitdelen, zullen btw in rekening moeten brengen.

Er is echter een uitzondering op de facturering van btw: de medische of paramedische beroepsbeoefenaar die een inkomen van minder dan 25.000 euro haalt uit niet-therapeutische zorg, kan kiezen voor de uitzonderlijke regeling die van toepassing is op kleine bedrijven, op voorwaarde dat hij bepaalde formaliteiten voltooit (aanvraag van een btw-nummer, boekhouding houden volgens de regels op dit gebied, enz.).

Candice JEUNIAUX

ours-idefisc
Idefisc — Actualités Fiscales
©2003-2020 Idefisc & Words and Wires W3validator