ours-idefisc

Idefisc — Belastingsnieuws

Verlieslatende nevenactiviteiten: een sprankeltje hoop aan het einde van de tunnel?

Nevenactiviteiten die in het kader van het pensioen worden uitgevoerd of die een aanvulling vormen op een hoofdactiviteit worden door de fiscus regelmatig gekwalificeerd als "passies" of "hobby's" zodra zij verlieslatend zijn.

In dat soort dossier roept de fiscus vaak de onredelijkheid van de in artikel 53, 10 ° WIB92 bedoelde kosten ter sprake.

In een recent arrest van het Hof van Beroep van Brussel herinnert het Hof eraan dat de administratie zich niet op deze bepaling kan beroepen om alle kosten te vernietigen en de verliezen tot nul terug te brengen, maar dat zij de onredelijkheid van elk van de kosten moet aantonen. Het is inderdaad zo dat "deze bepaling niet toelaat om een algemene beoordeling te maken van de aard, de modaliteiten en de ontwikkelingsvooruitzichten van de beroepsactiviteit, teneinde aan te tonen dat voor die beroepsactiviteit geen verbetering van de financiële situatie kan worden verwacht, gelet op het verschil tussen de gegenereerde inkomsten en de gedane uitgaven".

Het Hof merkt ook op dat de administratie in dat geval het beroepskarakter van de activiteit intrinsiek erkent.

Zij kan haar argumenten derhalve niet aanvoeren op grond van het feit dat niet is voldaan aan de in artikel 49 WIB opgenomen voorwaarde van verkrijging of behoud van inkomsten.

Wat met name artikel 49 WIB betreft, benadrukt het Hof dat het belang van beroepskosten in verhouding tot inkomsten uit nevenactiviteiten niet aantoont dat "er geen oorzakelijk verband met de beroepsactiviteit bestaat".

Een snelkoppeling die vaak door de overheid wordt gebruikt om de verliezen van een nevenactiviteit uit te sluiten, waarvan de implicaties worden onderschat.

Bijgevolg moet een onderscheid kunnen worden gemaakt tussen het voortbestaan van verliezen en het niet-professionele karakter van de kosten van de activiteit.

Ten slotte herinnert het Hof eraan dat artikel 49 WIB geen bepaling is die moet worden gebruikt voor de afwijzing van beroepsverliezen.

Een zwaluw maakt de lente niet, maar dit besluit is verhelderend en positief voor veel belastingplichtigen die een aanvullende activiteit uitoefenen en die in de greep zitten van moeilijkheden omwille van de huidige economische context.

ours-idefisc
Idefisc — Actualités Fiscales
©2003-2020 Idefisc & Words and Wires W3validator