ours-idefisc

Idefisc — Belastingsnieuws

Schenkingen online via erkende betaalplatformen zijn voortaan fiscaal aftrekbaar

In het digitaal tijdperk doen erkende instellingen meer en meer beroep op “online” platformen om schenkingen te bekomen. Tot op heden konden de schenkingen die via een online betaalplatform werden uitgevoerd echter geen voorwerp uitmalen van een belastingvermindering.

“Een schenking die uitgevoerd wordt op een online betaalplatform komt eerst terecht op de rekening van dat platform om daarna gestort te worden aan de erkende organisatie. Hierdoor kon de voorziene belastingvermindering niet worden toegepast op bepaalde elektronische betalingen die via Mollie, Paypal of Stripe werden uitgevoerd. Dit is niet logisch”, onderlijnt de Minister van Financiën.

Om dit probleem te verhelpen, heeft de belastingadministratie op vraag van de Minister van Financiën onderzocht of de schenkingen die een schenker stortte via een online betaalplatform aan een erkende instelling in aanmerking konden komen voor de belastingvermindering die voorzien is in artikel 14533 van het WIB92.

Dit onderzoek heeft opgeleverd dat deze manier van schenkingen doen in aanmerking kon komen voor de voorgenoemde belastingvermindering als de voorwaarden die in de circulaire AGFisc nr. 42/2014 van 16/10/2014 betreffende online schenkingen of schenkingen via het internet strikt gerespecteerd worden.

Om van deze vermindering te kunnen genieten, vereist de circulaire dat de schenking werd gestort aan een “erkende instelling”, dat het bedrag van de schenking “minimum 40 euro bedraagt” en dat het op “definitieve en onherroepelijke wijze” gestort werd.

Het is ook vereist dat de “identificatie van de schenker” mogelijk is en dat de erkende instelling “de schenking registreert in haar boekhouding (zodat zowel de identiteit van de schenker als het initiële overgeschreven bedrag duidelijk te verifiëren zijn door zowel de instelling als de Administratie)”.

Mits het respecteren van deze voorwaarden zal diegene die een schenking doet van minimum 40 euro aan een erkende organisatie via een online betaalplatform zoals Paypal of Mollie, voortaan kunnen genieten van een belastingvermindering van 45% van dat bedrag.

Auteur : Chloé Binnemans

ours-idefisc
Idefisc — Actualités Fiscales
©2003-2020 Idefisc & Words and Wires W3validator