ours-idefisc

Idefisc — Belastingsnieuws

Erfovereenkomsten en voorafgaande schenkingen: geen fiscaal gevolg (Waals Gewest)

De laatste maanden verschenen berichten in de pers over een incoherentie die zou kunnen voortvloeien uit de – belangrijke - beslissing van de burgerlijke wetgever om de realisatie van erfovereenkomsten bestemd voor het behoud van de familiale verstandhouding na de erfenis te omkaderen. Deze burgerlijke bepalingen konden inderdaad gezien worden als onjuist, gelet op de fiscale bepalingen inzake schenkingsrechten op roerende middelen.

Op fiscaal gebied hebben de schenker en de begiftigde de keuze om de roerende schenking die zij wensen te doen al dan niet te registreren.

Indien deze schenking niet geregistreerd is en de schenker leeft nog drie jaar daarna, dan zal de schenking vrijgesteld worden van successierechten (en schenkingsrechten).

Indien de schenker binnen de drie jaar sterft, zonder dat de schenking geregistreerd werd, dan zullen er successierechten verschuldigd zijn op het bedrag van de schenking.

Een van de principes van burgerlijke erfovereenkomsten is om de schenkingen die in het verleden door de auteurs van de overeenkomst werden gedaan te melden aan de medeondertekenaars van die overeenkomst. Een ander principe is dat deze, om geldig te zijn, moeten geregistreerd zijn.

Met deze verplichte registratie van de overeenkomst rees de volgende vraag: moeten de schenkingen die niet vooraf geregistreerd werden, maar in dergelijke overeenkomst, die zelf moet geregistreerd worden, vermeld worden, beschouwd worden als zijnde op dat moment ook automatisch geregistreerd (terwijl dit misschien oorspronkelijk niet de wens was van de partijen – wat de betaling niet opportuun zou maken – en/of terwijl de termijn van drie jaar die op fiscaal gebied van toepassing is, misschien reeds verlopen is – wat de betaling zinloos zou maken)?

Dit kon voor diverse technische redenen gedacht worden, ook als het duidelijk niet ging over de intentie van de burgerlijke wetgever – en nog minder deze van de fiscale wetgever, die zich tot op heden nog niet had uitgesproken over de kwestie.

Op vandaag is het echter een gedane zaak in Wallonië, aangezien het Waals Gewest zopas beslist heeft om de fiscale wetgeving te verduidelijken teneinde deze aan te passen aan het bestaan van erfovereenkomsten. Voortaan stelt het Waals Wetboek van Successierechten op uitdrukkelijke manier niet-geregistreerde schenkingen die in een geregistreerde erfovereenkomst vermeld staan, vrij van registratierechten.

Met andere woorden, een niet-geregistreerde schenking die in een geregistreerde erfovereenkomst vermeld staat, zal op het moment van deze registratie niet onderworpen worden aan een verplichte heffing van schenkingsrechten.

Dit houdt natuurlijk de toepassing van de fiscale bepalingen met betrekking tot de overlevingstermijn van drie jaar niet tegen, wat wel een kwestie blijft die volledig onafhankelijk is van het bestaan van een eventuele burgerlijke erfovereenkomst.

We kunnen de kwestie voortaan dus als volgt weergeven:

  • de niet-geregistreerde schenkingen (zelfs al zijn ze vermeld in een erfovereenkomst) blijven verder de belastinggrondslag vormen voor de successierechten in geval van overlijden van de schenker binnen de drie jaar na de schenking;
  • de registratie van de schenking maakt het mogelijk dit risico te vermijden, tegen betaling van schenkingsrechten (aan een tarief tussen 3,3 en 5,5 % in het Waals Gewest), onafhankelijk van het eventuele bestaan van een erfovereenkomst;
  • de roerende schenkingen die meer dan drie jaar voor het overlijden gedaan werden, blijven definitief vrijgesteld van successierechten, waarbij het bestaan van een eventuele erfovereenkomst dus zonder gevolg blijft;
  • als een roerende schenking vermeld is in een erfovereenkomst die, krachtens de wet, geregistreerd zal moeten worden, dan zal deze geen andere fiscale behandeling krijgen dan deze die gegeven wordt aan een roerende schenking die niet in dergelijke overeenkomst vermeld wordt.

Thema : Successierechten

Auteur : Severine Segier

ours-idefisc
Idefisc — Actualités Fiscales
©2003-2020 Idefisc & Words and Wires W3validator