ours-idefisc

Idefisc — Belastingsnieuws

Nieuw fiscaal kader voor de deeleconomie : tarief verlaagd tot 10% voor de inkomsten die 5.000 euro per jaar niet overschrijden

Nieuw fiscaal kader voor de deeleconomie : tarief verlaagd tot 10% voor de inkomsten die 5.000 euro per jaar niet overschrijden

De deeleconomie is in volle ontwikkeling. Particulieren leveren meer en meer diensten via applicaties en digitale platformen (Menu Next Door, Take Eat Easy, Listminut, Uber, AirBsit, etc.), gaande van het bereiden van « afhaal » maaltijden die bereid worden door een buur over babysitten, tot carpoolen.

Het huidige belastingstelsel is echter niet aangepast aan deze nieuwe economie. Tot op vandaag bevond de deeleconomie zich in een grijze zone die grotendeels aan het oog van de Belgische fiscus ontsnapte. In principe waren de occasionele dienstverleners verplicht om de inkomsten die zij uit hun occasionele activiteit haalden, aan te geven als « diverse inkomsten », belast tegen het tarief van 33%. Weinig belastingplichtigen die, bijvoorbeeld, babysitten voor kinderen (AirBsit) of kookten voor hun buren (Menu Next Door), gaven deze inkomsten in hun belastingaangifte aan.

Vandaar het idee om een aangepast belastingstelsel in te voeren voor inkomsten die gegenereerd worden in het kader van deze zogenaamde « deel » activiteiten.

Op 13 mei jongstleden heeft de regering haar voorontwerp van wet neergelegd waarmee een fiscaal kader wordt gegeven aan de deeleconomie die bestaat uit een lagere belasting die ingehouden wordt aan de bron door de start-ups zelf.

Het doel dat nagestreefd wordt, is dubbel. Enerzijds is het gericht op het invoeren van een aangepast en transparant belastingstelsel dat het mogelijk maakt om deze nieuwe deelactiviteiten te omkaderen, en anderzijds, om het voor iedereen mogelijk te maken een kleine bijkomende activiteit uit te oefenen en zich aan het ondernemerschap te wagen. De deeleconomie biedt een echte drijfkracht voor de democratisering. Voor de dienstverlener betekent de deeleconomie een gemakkelijke en weinig risicovolle manier om zich in een nieuwe activiteit te storten: ze vereist geen startkapitaal en houdt weinig risico’s in.

Voordelig belastingstelsel : belasting van de « deel » inkomsten tegen een tarief van 10%

Het ontwerp voorziet om deze « deel » inkomsten via een inhouding aan de bron te belasten tegen een tarief van 10% voor wat betreft de inkomsten die de drempel van 5.000 euro per jaar niet overschrijden. De sites van deeleconomie zullen zelf deze 10% op de per activiteit gegenereerde inkomsten inhouden en zullen deze belasting aan de fiscus verschuldigd zijn. Deze onlineplatformen zullen daarentegen het voorwerp moeten uitmaken van een voorafgaande erkenning en zullen geen contante betalingen tussen particulieren meer mogen aanvaarden.

Bijgevolg zullen alle betalingen die in het kader van de deeleconomie werden uitgevoerd, traceerbaar zijn, gezien dat alle transacties elektronisch zullen worden uitgevoerd.

Deze nieuwe belasting vraagt dus een verbintenis vanwege de verantwoordelijken van de deelplatformen om alle gegevens aan de fiscus over te maken.

Bovendien wordt voorzien dat de personen die minder dan 5.000 euro verdienen aan hun activiteiten in de deeleconomie zich niet moeten registreren als zelfstandige en dus niet onderworpen zullen zijn aan sociale bijdragen. Deze personen zullen zich ook niet moeten inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Zij moeten ook geen ondernemingsnummer hebben (niet-onderworpen aan de BTW) noch een klantenlisting bijhouden.

Indien de activiteit zou groeien en dat de inkomsten de drempel van 5.000 euro zouden overschrijden, zullen de gegenereerde inkomsten niet langer van het voordelig belastingstelsel kunnen genieten en zullen ze als « beroepsinkomsten » belast worden.

Ten slotte is dit stelsel uitsluitend bestemd voor particulieren en kunnen de dienstverleners voor wie het de hoofdactiviteit is er niet van genieten. De zelfstandigen die actief zijn in één domein (bijvoorbeeld de horeca) en die ook een gelijkaardige activiteit zouden willen uitoefenen « ten occasionele titel » via een participatieplatform zullen niet van dit gunstig belastingstelsel genieten.

De nieuwe fiscale bepalingen zullen in principe van toepassing zijn op de inkomsten die worden gegenereerd vanaf 1 juli 2016. Indien het wetgevend proces verloopt zoals voorzien, zal België het tweede land zijn in Europa met een systeem dat aangepast is aan deze deeleconomie. Ze zal echter de eerste zijn om een systeem voor te stellen van inhouding aan de bron voor dit type van activiteit.

Auteur : Chloé Binnemans

ours-idefisc
Idefisc — Actualités Fiscales
©2003-2020 Idefisc & Words and Wires W3validator