ours-idefisc

Idefisc — Belastingsnieuws

De Belgische lonen, de meeste belaste van Europa

Op de website « International liberty » publiceert de eminente Amerikaanse belastingexpert Dan Mitchell een bijzonder verhelderende kaart die hieronder te vinden is.

De kaart, genaamd « tax burden on labor in Europe » toont het belastingniveau aan van de verschillende Europese landen en vergelijkt deze met diegene onder hen die het minst belast, zijnde Zwitserland.

Een onderzoek van deze kaart laat zien dat Zwitserland inderdaad het land is waar de lonen het minst worden belast, met een gemiddeld tarief van 22,80% voor een alleenstaande werknemer zonder kinderen.

Voor hetzelfde type werknemer werden de cijfers vergeleken met die van andere Europese landen.

En daar zullen we niet verbaasd zijn om te zien dat de kampioen, in alle categorieën, van belastingen, België is, met een angstaanjagend tarief van 52,62%.

België heeft voor dit soort inkomsten zelfs een belastingniveau dat …. 10% hoger ligt vergeleken met landen die nog steeds bekend staan als een van de meest belastende landen ter wereld, zoals Zweden en Finland (respectievelijk 42,57% en 42,71%).

De kloof met Denemarken, een sociaaldemocratisch land waar de belastingen naar verluidt zeer zwaar zijn, is nog groter (35,43%, vergelijkbaar met Nederland).

Uiteindelijk hebben enkel Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Italië een niveau die min of meer vergelijkbaar is met België, met toch wel ongeveer 5% minder.

We moeten ophouden te denken dat dit allemaal normaal is. Er is in feite geen rechtvaardiging voor het verschil in zo’n hoge belasting. Waarom moet een Belgische werknemer meer dan 52% van zijn inkomen aan belastingen en heffingen betalen, terwijl hij in Zwitserland slechts iets meer dan 22% zou moeten betalen?

Het stellen van deze vraag is het vergelijken van de effectiviteit van staatssystemen. De belasting wordt verondersteld te betalen voor openbare diensten, zoals wegen, spoorwegen, onderwijs ... Het is duidelijk dat deze in België van een veel slechter niveau zijn dan in Zwitserland, ondanks een ongelooflijk hogere belastingkost voor Belgen.

Hetzelfde geldt voor de sociale zekerheid, die het in België zeer slecht doet, als we die vergelijken met Zwitserland. En zelfs als we de vergelijking willen maken met dichterbij gelegen landen, zien we een enorm verschil met onze Nederlandse (17% minder belastingen) en Engelse (21% minder belastingen) buren.

Ook hier moet gezegd worden dat we meer betalen om er minder voor terug te krijgen.

De enige verklaring is het slecht functioneren van onze staat, verschrikkelijk duur en inefficiënt.


Bijlage: Dan Mitchell, visualising the difference between Switzerland and Europe’s welfare states

Dan Mitchell, visualising the difference between Switzerland and Europe’s welfare states

Auteur : Typhanie Afschrift

ours-idefisc
Idefisc — Actualités Fiscales
©2003-2020 Idefisc & Words and Wires W3validator