ours-idefisc

Idefisc — Belastingsnieuws

Hoe zit het met het belastingregime van NFT’s?

Een NFT, Non Fungible Token of een niet-fungibele munt in het Nederlands, is een virtueel gedematerialiseerd certificaat dat ingeschreven is op een blockchain dat een goed vertegenwoordigt. Met andere woorden, het gaat om een cryptoversie van een tastbaar element uit de echte wereld of een digitaal activum dat wordt gehost op de blockchain.

Het doel van NFT's is om digitale schaarste te creëren waar overvloed en kopie heersen.

NFT’s moeten echter niet worden verward met cryptomunten. NFT's kunnen niet worden gekwalificeerd als virtuele valuta, omdat ze niet bedoeld zijn om als ruilmiddel te dienen en niet de digitale weergave van een waarde zijn. De NFT’s vertegenwoordigen het onroerend goed dat men wil kopen en de cryptomunten het middel om de NFT gericht te kopen.

De koper van de NFT’s ontvangt niet het onderliggende werk, maar een digitaal token dat toegang geeft tot een digitaal bestand dat is geregistreerd in een blockchain en waarvan het doel is om het certificaat van echtheid van de onderliggende waarde te vertegenwoordigen.

Een NFT is dus niet echt een werk op zich, maar een eigendomsakte die aan een werk is gekoppeld: een individuele waarde-eenheid die een object (fysiek of digitaal) vertegenwoordigt en via een blockchain associeert met een eigenaar.

Vanuit fiscaal oogpunt leidt het ontbreken van een wettelijke definitie van de NFT tot aanzienlijke moeilijkheden bij het bepalen van de toepasselijke regeling.

Aangezien er nog geen specifiek fiscaal kader voor NFT's bestaat, zijn het de gebruikelijke belastingbeginselen die van toepassing zijn1.

De Minister van Financiën heeft dit onlangs en expliciet bevestigd in een antwoord op een Kamervraag van 24 november 20211: "Het Wetboek inkomstenbelastingen bevat geen specifieke bepalingen omtrent de fiscale behandeling van NFT's; daarom zijn de algemene regels van toepassing. De specifieke juridische en feitelijke omstandigheden waarin de transacties plaatsvinden, zullen doorslaggevend zijn."

In de praktijk betekent dit dat inkomsten uit de verkoop van NFT's op drie verschillende manieren kunnen worden geclassificeerd als inkomstenbelasting:

1. NFT-inkomsten zijn vrijgesteld van inkomstenbelasting en mogen niet worden opgenomen in uw aangifte. Question parlementaire n° 705 de monsieur Emmanuel Burton du 03.11.2021
2. NFT-inkomsten worden belast voor de inkomstenbelasting als diverse inkomsten als u transacties van speculatieve aard uitvoert, zonder dit op een professionele manier te doen.

Ter herinnering, volgens artikel 90, 1°, lid 1 WIB 92, zijn diverse inkomsten vrijgesteld van belasting wanneer de transactie voortvloeit uit het normale beheer van een privévermogen bestaande uit onroerende goederen, portefeuillewaarden en roerende voorwerpen.

Om te bepalen of een transactie al dan niet kan worden beschouwd als onderdeel van het normale beheer van privévermogen, zijn er richtlijnen te vinden in de jurisprudentie en in de lijst met vragen over cryptovaluta die de DVA in juni 2018 heeft gepubliceerd en waarin vergelijkbare principes worden toegepast.

Via deze vragenlijst kunnen verschillende criteria in aanmerking worden genomen om de verrichting te kwalificeren: het aantal jaren dat belastingplichtige reeds investeert in een cryptomunten, de frequentie van transacties die gedurende een jaar worden uitgevoerd, het gebruik van professionals uit de financiële en / of IT-sector als onderdeel van uw investeringen in cryptomunten, de aanwezigheid in de cryptovaluta-gemeenschap op forums of via blogs, enz.

3. De inkomsten van NFT’s worden belast als beroepsinkomsten als u actief betrokken bent bij de NFT’s door deze regelmatig aan te kopen en te verkopen.

De Minister van Financiën, de heer Vincent Van Peteghem, bevestigt al deze principes in een antwoord op een parlementaire vraag2, waarin hij van mening is dat transacties met NFT's dezelfde fiscale gevolgen moeten hebben als de verkoop van elk ander goed. Zo heeft hij gepreciseerd dat meerwaarden van speculatieve aard op NFT’s belastbaar moeten zijn, zonder dat de Belgische belastingwetgeving dienaangaande hoeft te worden aangepast.

Ten slotte is de Minister, wat betreft NFT's en btw, in tegenstelling tot cryptovaluta, van mening dat transacties met NFT's aan btw moeten worden onderworpen. Het specificeert dat "NFT's niet moeten worden beschouwd als een betaalmiddel voor de koper, maar als een digitaal verzamelobject of een digitaal kunstobject". Hij is dus van mening dat de handel in NFT’s moet worden gelijkgesteld met een aan de Belgische btw onderworpen dienst van 21 %, wanneer zij wordt geacht in België te hebben plaatsgevonden.


1Mondelinge parlementaire vraag nr. 55022895C door de Heer Steven Matheï van 24.11.2021

2Parlementaire vraag nr. 705 door de Heer Emmanuel Burton van 03.11.2021

Auteur : Mélanie Baron

ours-idefisc
Idefisc — Actualités Fiscales
©2003-2020 Idefisc & Words and Wires W3validator