ours-idefisc

Idefisc — Belastingsnieuws

Een belastingvoordeel voor de kwijtschelding van de huur van juni tot september 2021

De artikelen 7 tot en met 9 van de wet van 18 juli 2021 houdende tijdelijke steunmaatregelen omwille van de pandemie voorzien in een belastingvoordeel voor de vrijwillige kwijtschelding van huurprijzen voor de maanden juni, juli, augustus en/of september 2021.

Opdat dit belastingvoordeel zou toegekend worden, moet de onderneming verplicht geweest zijn te sluiten gedurende ten minste één dag in de maand waarvoor afstand werd gedaan van de huur.

Dit voordeel bestaat uit:

• Een belastingverlaging in de personenbelasting (en niet-ingezetene/personenbelasting); of

• Een niet terug te betalen vennootschapsbelastingkrediet (en niet-ingezetene/vennootschapsbelasting).

Om van dit voordeel te genieten, zijn de volgende regels van toepassing:

Voor personenbelasting en niet-ingezeten/personenbelasting:

De eigenaar, vruchtgebruiker, erfpachter, opstalhouder of bezitter die afstand doet van de huur- en huurvoordelen, kan aanspraak maken op een belastingvermindering op voorwaarde dat:

  • Het onroerend goed waarvoor de huur wordt kwijtgescholden zich in België bevindt;
  • De huurprijs een deel van het onroerend goed betreft dat door de ondernemer-huurder wordt gebruikt voor zijn eigen beroepsactiviteit;
  • De huurder een zelfstandige in hoofdberoep, een klein bedrijf of een kleine vereniging is, en dat hij gedurende de betrokken periode een beroepsactiviteit in het gebouw heeft uitgeoefend;
  • De huurder verplicht was om de vestigingseenheid in het betrokken gebouw te sluiten na de maatregelen die de federale overheid vanaf 12 maart 2020 heeft genomen in het kader van de COVID-19-pandemie, namelijk dat een verplichte sluiting van één dag in de betrokken maand voldoende is;
  • De huurder en de verhuurder geen verbonden personen zijn, d.w.z. echtgenoten, partners, enz.;
  • De kwijtschelding van huur en huurvoordelen plaats vindt in de vorm van een opschorting van de verplichting tot betaling van de huur, en dat minimaal 40% van de huur- en huurtoeslag wordt kwijtgescholden;
  • De kwijtschelding vrijwillig, formeel, definitief en onherroepelijk is, al dan niet schriftelijk, en uiterlijk op 15 november 2021 een kopie van deze schriftelijke overeenkomst aan de belastingdienst wordt verstrekt.

Bovendien moet worden opgemerkt dat het bedrag dat in aanmerking moet worden genomen voor de belastingvermindering niet meer mag bedragen dan 5.000 euro per maand per huurcontract, noch meer dan 45.000 euro per belastingplichtige voor alle huurcontracten samen.

Ten slotte wordt de belastingvermindering toegekend voor het inkomstenjaar 2021, gekoppeld aan het belastingjaar 2022. Het is gelijk aan 30% van het bedrag dat in aanmerking moet worden genomen van de huur- en huurvoordelen die kwijtgescholden worden.

Voor vennootschapsbelasting en niet-ingezeten/vennootschapsbelasting:

De voorwaarden zijn meestal dezelfde als voor personenbelasting en niet-ingezeten/personenbelasting. De vennootschapsbelastingmaatregel verschilt echter van de maatregel in de personenbelasting op de volgende twee punten:

  • Het belastingvoordeel wordt toegekend onder de vorm van een niet terug te betalen belastingkrediet en niet onder de vorm van een belastingvermindering; en
  • De voorwaarden met betrekking tot de relaties tussen de huurder en de verhuurder worden aangepast rekening houdend met het vennootschapskarakter van de verhuurder.

Opgelet: de algemene antimisbruikbepaling (artikel 344 eerste paragraaf van het Wetboek van inkomstenbelastingen 1992) kan ingeroepen worden als een verrichting waarmee bovengenoemd belastingvoordeel wordt gevorderd, in strijd is met de doelstellingen van de invoering van dat belastingvoordeel.

Candice JEUNIAUX

Thema : Vastgoed

ours-idefisc
Idefisc — Actualités Fiscales
©2003-2020 Idefisc & Words and Wires W3validator