ours-idefisc

Idefisc — Belastingsnieuws

Kredietinstellingen die in andere lidstaten gevestigd zijn: België wordt opnieuw in gebreke gesteld

België wordt opnieuw in gebreke gesteld door de Europese Commissie om een einde te stellen aan deze discriminerende paktijken tegenover kredietinstellingen die in andere lidstaten gevestigd zijn.

De Commissie heeft inderdaad recent aan België gevraagd om haar wetgeving over verrichtingen met betrekking tot bepaalde roerende waarden te wijzigen.

De wet van 6 augustus 1993 met betrekking tot verrichtingen op bepaalde roerende waarden behoudt inderdaad het gebruik van vereffeningssystemen van aandelentransacties (tax clearing) voor aan kredietinstellingen die in België gevestigd zijn.

De vereffeningssystemen laten het bezitten en overdragen van aandelen aan een vast tarief toe.

De Commissie ziet geen enkel geldig motief om de kredietinstellingen die in andere lidstaten gevestigd zijn, uit te sluiten. Volgens de Commissie zou België hen dezelfde voorwaarden als deze voor de Belgische instellingen kunnen opleggen en de beschikbare middelen van de Unie inzake de administratieve samenwerking op fiscaal vlak kunnen gebruiken teneinde het respecteren van de fiscale regels te garanderen.

De Commissie meent dan ook dat de uitsluiting van kredietinstellingen die in andere lidstaten van de Europese Unie gevestigd zijn de vrije dienstverlening die in artikel 56 van het Verdrag van de Werking van de Europese Unie bedoeld wordt, schendt.

De aanvraag werd onder de vorm van een gemotiveerd advies opgestuurd. Als zij geen bevredigend antwoord van België ontvangt binnen een termijn van twee maanden, zal de Commissie in principe beslissen om de zaak voor het Hof van Justitie van de Europese Unie te brengen.

De lector zal niet nalaten om op te werpen dat België duidelijk een slechte leerling blijkt te zijn in termen van discriminatie tegenover buitenlandse kredietinstellingen, gelet op het aantal procedures die de voorbije maanden reeds in die materie tegen haar werden ingesteld

Auteur : Pascale Hautfenne

Etablissements de crédit établis dans d’autres Etats membres : la Belgique à nouveau mise en demeure

La Belgique est à nouveau mise en demeure par la Commission européenne de mettre un terme à ses pratiques discriminatoires à l'égard des établissements de crédit établis dans d'autres États membres.

La Commission a en effet récemment demandé à la Belgique de modifier sa législation relative aux opérations portant sur certaines valeurs mobilières.

La loi du 6 août 1993 relative aux opérations sur certaines valeurs mobilières réserve en effet l'utilisation des systèmes de liquidation d'opérations sur titre (tax clearing) aux établissements de crédit établis en Belgique.

Les systèmes de liquidation permettent de détenir et de transférer des titres à taux fixe.

La Commission ne voit aucun motif valable pour exclure les établissements de crédit établis dans d'autres États membres. Selon la Commission, la Belgique pourrait leur imposer les mêmes conditions qu'aux établissements belges et utiliser les instruments de l'Union disponibles en matière de coopération administrative dans le domaine fiscal afin de garantir le respect des règles fiscales.

La Commission estime dès lors que l'exclusion des établissements de crédit établis dans d'autres États membres de l'Union européenne viole la libre prestation de services visée à l'article 56 du traité sur le fonctionnement de l'Union européenne.

La demande a été adressée sous forme d'avis motivé. Si elle ne reçoit pas de réponse satisfaisante de la Belgique dans un délai de deux mois, la Commission décidera en principe de porter l’affaire devant la Cour de justice de l’Union européenne.

Le lecteur ne manquera pas de relever que la Belgique semble décidément un mauvais élève en termes de discrimination à l’égard des établissements de crédit étrangers, au vu du nombre de procédures engagées contre elle ces derniers mois en la matière …

Auteur : Pascale Hautfenne
ours-idefisc
Idefisc — Actualités Fiscales
©2003-2020 Idefisc & Words and Wires W3validator