ours-idefisc

Idefisc — Actualités fiscales

Editoriaal - De overwinsten belasten ?

Het faalt nooit. Als er een probleem is, denken de meeste regeringspartijen dat het moet worden opgelost door een belasting in het leven te roepen.

In casu is de prijs van gas, en energie in het algemeen, gestegen. Dit maakt de situatie van veel gezinnen buitengewoon moeilijk en velen dringen er bij de regering op aan om in te grijpen, ook binnen de partijen die er deel van uitmaken.

En natuurlijk stelt men zich voor dat het nodig zou zijn om een extra belasting in te voeren op de "overwinsten" die energiebedrijven maken om het probleem op te lossen. Deze belasting wordt voor sommigen zelfs geschat op 25% van de overwinst, die uiteraard zou worden toegevoegd aan de 25% van de vennootschapsbelasting die al bestaat.

Het is begrijpelijk dat sommige mensen niet veel sympathie hebben voor grote energiebedrijven, maar daar gaat het waarschijnlijk niet om. Het waren niet deze bedrijven die het tekort creëerden, maar het waren de regeringen die, terecht of ten onrechte, besloten om een van de belangrijkste producenten te boycotten. Deze lijkt niet al te veel moeite te hebben om elders nieuwe klanten te vinden, maar de Europese staten dragen de gevolgen van de boycot waartoe ze hebben besloten.

Het is juridisch heel moeilijk om een extra belasting in te voeren, een soort tweede vennootschapsbelasting, die uitsluitend wordt geheven op bedrijven in een sector. Dit is een gevaarlijk pad, dat op een dag regeringen ertoe zou kunnen brengen om te beslissen tot het belasten van de een of de ander, volgens willekeurige keuzes.

Er is echter een veel eenvoudigere oplossing voor de kwestie van de kosten van energie, en één die niet veel juridische problemen oplevert.

We weten dat de prijs van energie ook vandaag de dag een zeer groot deel van de belastingen en andere heffingen omvat die aan de overheid verschuldigd zijn. Als ze echt de last willen verlichten van bevolkingsgroepen die verpletterd worden door de kosten van energie, zouden ze dan niet kunnen beginnen met te kijken naar hun eigen beheer, door de vele belastingen te verlagen die de energiekosten belasten? De belangrijkste profiteur van de prijsverhoging zijn niet de bedrijven, maar de staat zelf.

Auteur : Typhanie Afschrift

Editorial - Taxer des sur-profits ?

Cela ne rate jamais. Lorsqu’il y a un problème, la plupart des partis du gouvernement s’imaginent qu’on doit le résoudre en créant un impôt.

En l’occurrence, le prix du gaz, et de l’énergie en général, a augmenté. Cela rend la situation de beaucoup de familles extrêmement difficile, et beaucoup pressent le gouvernement d’intervenir, y compris dans les partis qui en font partie.

Et bien sûr, l’on imagine que pour résoudre le problème, il faudrait créer un impôt supplémentaire sur les « sur-profits » réalisés par les sociétés énergétiques. On évalue même cet impôt, pour certains, à 25 % du sur-profit, qui viendrait évidemment s’ajouter aux 25 % d’impôt des sociétés déjà existant.

On peut comprendre que certains n’aient pas beaucoup de sympathie pour des grandes sociétés du domaine de l’énergie, mais ce n’est sans doute pas là qu’est la question. Ce ne sont pas ces sociétés qui ont créé la pénurie, mais il s’agit bien des gouvernements, qui, à tort ou à raison, ont décidé de boycotter un des principaux producteurs. Celui-ci ne semble pas avoir trop de mal à trouver de nouveaux clients ailleurs, mais les Etats européens supportent la conséquence du boycott qu’ils ont décidé.

Il s’avère juridiquement très difficile d’instaurer un impôt supplémentaire, une espèce de second impôt des sociétés, frappant exclusivement les entreprises d’un secteur. C’est une voie dangereuse, qui pourrait un jour amener les gouvernements à décider d’impôt frappant les uns ou les autres, suivant des choix arbitraires.

Pourtant, il y a une solution beaucoup plus simple, et qui ne pose pas beaucoup de problèmes juridiques, à la question du coût de l’énergie.

On sait que même aujourd’hui, le prix de l’énergie comporte pour une très large part des impôts et autres redevances dues aux pouvoirs publics. Si ceux-ci veulent réellement atténuer la charge des populations écrasées par le coût de l’énergie, ne pourraient-ils pas commencer par ce qui relève de leur propre gestion, en réduisant les taxes multiples qui grèvent les coûts de l’énergie ? Le principal profiteur de l’augmentation des prix, ce ne sont pas les entreprises, mais c’est l’Etat lui-même.

Auteur : Typhanie Afschrift
ours-idefisc
Idefisc — Actualités Fiscales
©2003-2020 Idefisc & Words and Wires W3validator