ours-idefisc

Idefisc — Belastingsnieuws

De omzendbrief betreffende de jaarlijkse belasting op effectenrekeningen

Het is via de omzendbrief van 7 oktober 2021 met maar liefst 116 antwoorden dat de centrale administratie een reeks vragen beantwoordt met betrekking tot de jaarlijkse belasting op effectenrekeningen (hierna "TACT").

De omzendbrief van de administratie verwijst enerzijds naar de draagwijdte, de belastinggrondslag, het tarief van deze belasting, de verplichtingen van financiële tussenpersonen, gevolmachtigden en die van rekeninghouders en anderzijds naar controlemaatregelen, antimisbruikmaatregelen en sancties.

Het is in de eerste plaats nuttig eraan te herinneren dat de TACT, ingevoerd bij de wet van 17 februari 2021, een jaarlijkse belasting van 0,15% is die van toepassing is op de gemiddelde waarde van alle financiële instrumenten die op een effectenrekening worden aangehouden, op voorwaarde dat deze waarde meer dan een miljoen euro bedraagt. Het bedrag van deze belasting blijft echter beperkt tot 10% van het verschil tussen de heffingsgrondslag en de drempel van één miljoen euro.

De omzendbrief bepaalt dat bij het bepalen van het bedrag van deze drempel van één miljoen euro alle financiële instrumenten, evenals de fondsen die op de effectenrekening worden aangehouden, in aanmerking moeten worden genomen zonder enig onderscheid te maken.

Volgens de omzendbrief is het begrip "belastbare financiële instrumenten" ter illustratie en niet uitputtend gedefinieerd, zodat de TACT van toepassing is op de effectenrekening, ongeacht de aard van de daarin opgenomen instrumenten.

Om de waarde van financiële instrumenten te bepalen, moet echter een onderscheid worden gemaakt naargelang het betrokken instrument al dan niet beursgenoteerd is.

Voor beursgenoteerde financiële instrumenten moet rekening worden gehouden met de slotkoers van het financiële instrument.

Voor andere niet-beursgenoteerde financiële instrumenten wordt rekening gehouden met de waarde waartegen het instrument is opgenomen in het laatst beschikbare overzicht van financiële instrumenten dat door de financiële intermediair aan de houder wordt toegezonden. Indien het financiële instrument niet in de betrokken verklaring is opgenomen, moet dan rekening worden gehouden met de laatst openbaar beschikbare marktwaarde of, bij gebreke daarvan, met de best mogelijke schatting van de waarde.

De omzendbrief voegt enkele details toe over de personen die tot voldoening van de belasting gehouden zijn.

Voor Belgische inwoners is de belasting steeds verschuldigd voor de effectenrekeningen die zij zowel in België als in het buitenland aanhouden.

Voor niet-ingezetenen is de belasting verschuldigd op effectenrekeningen die in België worden aangehouden, behalve in het geval dat de woonstaat met België een dubbelbelastingverdrag heeft gesloten dat bepaalt dat België niet bevoegd is om effectenrekeningen te belasten.

In het geval dat de effectenrekening wordt aangehouden door zowel een Belgische ingezetene als een niet-ingezetene die al dan niet een beroep doet op een dubbelbelastingverdrag, blijft de belasting volledig verschuldigd.

Een dubbelbelastingverdrag kan dus enkel leiden tot de niet-toepassing van de belasting in het geval dat de effectenrekening uitsluitend wordt aangehouden door een of meer ingezetenen van een andere staat waarmee België een dubbelbelastingverdrag heeft afgesloten die de heffingsbevoegdheid op de effectenrekening overdraagt aan de woonstaat.

Ten slotte loopt de referentieperiode, d.w.z. de periode waarop de berekening van de maatstaf van heffing betrekking heeft, in principe van 1 oktober tot 30 september van het volgende jaar.

Met het oog op de inwerkingtreding van de wet tot invoering van de TACT, d.w.z. op 25 februari 2021, loopt de eerste referentieperiode echter van 26 februari 2021 tot 30 september 2021.

Het is dus aan de financiële intermediairs om binnen één maand en uiterlijk op 31 oktober 2021 een overzicht van de effectenrekeningen aan hun houders te verstrekken, zodat deze laatsten weinig tijd overhouden om zich aan te passen aan de verduidelijkingen van de centrale administratie.

Mélanie BARON

ours-idefisc
Idefisc — Actualités Fiscales
©2003-2020 Idefisc & Words and Wires W3validator