ours-idefisc

Idefisc — Belastingsnieuws

Goed nieuws voor Belgen die een tweede verblijf bezitten in Frankrijk

Het Hof van Cassatie heeft uitspraak gedaan.

De huurwaarde van niet-verhuurde buitenlandse gebouwen, die in België moet worden aangegeven voor het "progressievoorbehoud", mag niet eerst worden verminderd met buitenlandse belastingen en vervolgens met het forfaitaire tarief van 40%, maar kan eerst worden verminderd met het forfaitaire abattement van 40% en vervolgens met buitenlandse belastingen.

Het verschil is aanzienlijk. Uitgaande van een huurwaarde van 100 en een buitenlandse belasting van 50%, zal het progressievoorbehoud slechts voor 10 (100-40-50) worden toegepast waar deze volgens de onheuglijke Belgische administratieve praktijk voor 30 (100-50-20) werd toegepast.

Als kers op de taart veroordeelt het Hof van Cassatie de praktijk om de terugbetaling van de roerende voorheffing te weigeren aan de belastingplichtige die de vernietiging van de belasting verkrijgt wanneer de administratie in staat is om een nieuwe bijdrage vast te stellen, in plaats van de vernietigde belasting.

De leer van dit arrest van het Hof van Cassatie kan worden ingeroepen voor de aangiften die nog moeten ingediend worden, maar ook in het kader van vorderingen die kunnen worden ingesteld tegen reeds ingekohierde belastingen.

Als u een huis in het buitenland bezit, dan is het de moeite waard om het voordeel te berekenen die uit deze nieuwe jurisprudentie kan worden gehaald.

Thema : Vastgoed

Auteur : Pascale Hautfenne

ours-idefisc
Idefisc — Actualités Fiscales
©2003-2020 Idefisc & Words and Wires W3validator