ours-idefisc

Idefisc — Belastingsnieuws

De belastingheffing op huurinkomsten via verhuurplatforms, een nieuwigheid? Niet echt.

Sinds enkele dagen lijkt de pers de aandacht van de Belgische belastingplichtigen die huurinkomsten halen uit Airbnb te trekken op het feit dat deze huurgelden voortaan zullen belast worden.

De inkomsten die u verkrijgt in het kader van de verhuur van een kamer, een gîte of een huis, of dat nu via een verhuurplatform (Airbnb, Booking, …) gebeurt of niet, moeten opgenomen worden in uw aangifte. Dat is een fiscale verplichting.

a) De verhuur van een kamer

Als deze wordt verhuurd voor privédoeleinden, zal deze belast worden op basis van het kadastraal inkomen vermeerderd met 40% op grond van artikel 7, § 1ste , 2°, van het Wetboek van inkomstenbelastingen.

Voorbeeld:

Gegevens:

- Kadastraal inkomen: 750 euro - huur: maandelijks 500 euro

Berekening: 750 euro x 1, 8492 i.e. ( 2021) x 1, 4 = 1876 euro

Als het gebouw deels wordt verhuurd en voor de rest wordt gebruikt door de eigenaar, zal een pro rata toegepast worden.

b) De verhuur van meubels

Als het zoals in de meeste gevallen over een gemeubelde verhuur gaat, zal er een afzonderlijke belasting geheven worden aan 30% op grond van artikel 17, § 1ste en 171, 3° van het Wetboek van inkomstenbelastingen, maar er zal een kostenforfait van 50% kunnen afgetrokken worden.

Een eerste advies is te voorzien in een voorafgaande verdeling die opgenomen is in een contract en dat om correct belast te worden. Standaard zal de administratie kiezen voor een verdeling 60% voor het gebouw en 40% voor de meubels.

Voorbeeld:

Een gekozen verdeling (90% / 10%): 6000 euro (500 euro (huur) x 12) x 10% (- 50% kosten) = 300 euro

Een standaardverdeling (60% /40%): 6.000 x 40% (- 50% kosten) = 1.200 euro.

c) De voorgestelde diensten

Ten slotte worden de diensten die in het kader van de verhuur worden verleend, belast tegen het tarief van 33% voor diverse inkomsten waarvoor de fiscus een forfaitair tarief van 20% aanvaardt. Standaard is de administratie van mening dat de diensten 20% van de huurprijs vertegenwoordigen.

Het is belangrijk om de aandacht van de belastingplichtige te vestigen op het feit dat de overheid van mening zou kunnen zijn dat verhuur deel uitmaakt van een beroepsactiviteit die onderworpen is aan progressieve belastingen, of zelfs dat het diverse inkomens zijn.

De nieuwigheid. – De platformen zoals Airbnb of Booking zullen via een vertegenwoordiger verplicht worden om een lijst met de bezettingen en de huurinkomsten die verkregen worden door hun gebruikers door te geven. Dat document zal aan de belastingadministratie moeten overgemaakt worden. Op het ogenblik van nauwere samenwerking rond de uitwisseling van informatie mag deze nieuwe maatregel niet als een verrassing komen.

Het positieve punt. – De huurgelden worden nauwelijks belast in België. Ze worden belast op basis van het kadastraal inkomen en niet op de huur (behalve in het kader van een beroepsactiviteit).

Perrine RUDEWIEZ

ours-idefisc
Idefisc — Actualités Fiscales
©2003-2020 Idefisc & Words and Wires W3validator