ours-idefisc

Idefisc — Belastingsnieuws

Verenigde Staten: einde van de anonimiteit van bedrijven

Het systeem van dekmantelbedrijven werd nog niet zo lang geleden in veel landen van de wereld gebruikt om de identiteit van de echte begunstigden van een bedrijf te verdoezelen.

De meeste landen hebben een einde gemaakt aan de anonimiteit die daaruit kon ontstaan, door eerst aandelen aan toonder te schrappen en vervolgens door echte begunstigden te dwingen hun identiteit bekend te maken.

In de Europese Unie heeft dit systeem geleid tot de creatie van nationale “UBO” registers (Ultimate Beneficial Owners). In die landen, zoals dat het geval is in België, zijn de gegevens van de economische begunstigden toegankelijk, niet alleen voor de autoriteiten, maar ook voor “het grote publiek”, behalve wanneer de autoriteit in zeer beperkte gevallen een afwijking toestaat.

Tot nu toe was dit niet het geval in de Verenigde Staten, waar het nog relatief gemakkelijk was om een echt verborgen bedrijf te hebben; het succes van staten als Delaware of Montana was onder andere gebaseerd op deze eigenaardigheid.

Het Amerikaanse Congres heeft zojuist de “Corporate Transparency Act” goedgekeurd, die een einde maakt aan deze situatie. Vanaf nu zullen de echte begunstigden van Amerikaanse dekmantelbedrijven of offshorebedrijven hun identiteit moeten geven aan een agentschap van het Amerikaanse Ministerie van Financiën, dat verantwoordelijk is voor de repressie van het witwassen van geld: het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN).

De informatie die aan FinCEN wordt verstrekt, zal echter alleen beschikbaar zijn voor Amerikaanse overheidsinstanties, het Ministerie van Financiën en politiediensten. Het is denkbaar dat door het gebruik van verdragen ter preventie van dubbele belasting staten die een dergelijke overeenkomst met de Verenigde Staten zijn aangegaan, er indirect van kunnen genieten.

Aan de andere kant is er in de Verenigde Staten geen sprake van toegang tot deze informatie voor de pers en het grote publiek. De Amerikaanse keuze lijkt dus sterk op die van landen als Zwitserland, die dit soort informatie voorbehoudt aan overheidsinstanties, de enigen die op het gebied van privacy een legitieme reden hebben om deze te kennen.

Auteur : Thierry Afschrift

ours-idefisc
Idefisc — Actualités Fiscales
©2003-2020 Idefisc & Words and Wires W3validator