ours-idefisc

Idefisc — Belastingsnieuws

Verkoop en simulatie: het Hof van Cassatie herbevestigt de rechtmatige keuze van de minst belaste weg

Het Hof van Cassatie heeft onlangs een arrest verbroken van het Hof van Beroep van Luik die besliste tot de simulatie in de volgende zaak. Een dame had op 26 augustus 2011 een schenking gedaan van 710.000 euro aan haar metekind en algemene legataris, kort voor haar overlijden op 7 september 2011. De schenking werd op 26 augustus geregistreerd en de registratierechten werden betaald.

Daarna had de dame haar via compromis van 29 augustus 2011 twee gebouwen verkocht waarvan de prijs, respectievelijk 250.000 en 150.000 euro op 30 augustus 2011 werd betaald, met het geld dat op 29 augustus 2011 werd gegeven en dan op de rekening van het metekind werd gestort. De compromis werd in december 2011 geregistreerd.

Op 29 augustus 2011 heeft de dame dan een geregistreerde schenking met betaling van de rechten van een bedrag van 400.000 euro gedaan. De storting van de fondsen die zo werden gegeven, werd op 30 augustus 2011 uitgevoerd en de schenking werd diezelfde dag geregistreerd.

Het Hof van Beroep van Luik was van mening dat de registratie van de verkoopcompromissen te laat gebeurde in vergelijking met de registratie van de tweede schenking die nochtans op dezelfde dag plaatsvond en dat er dus sprake was van simulatie.

Het Hof van Cassatie zal deze redenering niet aannemen.

Ze herhaalt dat er noch een verboden simulatie is tegenover de fiscus, noch, derhalve, fiscale fraude wanneer, met het oog om te genieten van een voordeliger belastingstelsel, de partijen die gebruik maken van de vrijheid van overeenkomsten, zonder echter enige wettelijke verplichting te schenden, verrichtingen doen waarvan zij alle gevolgen aanvaarden, ook als deze verrichtingen worden volbracht met als enig doel de fiscale last te verminderen.

Het Hof van Cassatie volgt het Hof van Beroep van Luik niet, dat opmerkte dat "de verkopen kort voor de dood van C. P., een bijzonder verdachte periode, werden gedaan, aangezien de eiser in de nalatenschap van de betrokkene als algemene legataris werd ingesteld", dat er "een gelijktijdige verkoop was en de schenking van een bedrag dat overeenkomt met de opbrengst van deze verkopen, de zogenaamde verkoopprijs wordt zo slechts voor een kort moment toekomt aan de verkoper" aangezien deze som “werd gestort door [de eiseres] aan C.P. op 30 augustus 2011 en dat de som dezelfde dag onmiddellijk werd doorgestort door C.P. aan de eiseres”, dat “de koopster niet kan aantonen dat ze over de nodige fondsen voor deze aankoop beschikte, behalve de sommen die haar door de verkoopster werden gegeven op 26 augustus 2011 en die haar werden gecrediteerd op 29 augustus, de dag van de ondertekening van de compromis, dat de registratie van de verkoopcompromis “laattijdig is in vergelijking met de registratie van de tweede schenking van 400.000 euro die nochtans op dezelfde dag werd gerealiseerd” en dat “de verkopen het gehele onroerend vermogen van de overledene betreffen, die “de manifeste wil had om haar metekind te bevoordelen”.

Het Hof van Cassatie meent terecht dat het Hof van Beroep uit deze gegevens niet heeft kunnen afleiden dat “de partijen tot de betwiste overeenkomsten niet alle gevolgen van de overeenkomsten hebben aanvaard” zonder het wettelijk begrip van simulatie te miskennen en dat “de vermeende verkoopakte in realiteit een vermomde schenking is”.

Het Hof van Cassatie verbreekt bijgevolg het arrest van het Hof van Beroep van Luik en bevestigt de afwezigheid van simulatie wanneer, met het oog om te genieten van een voordeliger belastingstelsel, de partijen die gebruik maken van de vrijheid van overeenkomsten, zonder echter enige wettelijke verplichting te schenden, verrichtingen doen waarvan zij alle gevolgen aanvaarden, ook als deze verrichtingen worden volbracht met als enig doel de fiscale last te verminderen.

Hierdoor herbevestigt het Hof de rechtmatige keuze van de minst belaste weg.

Thema : Successierechten

Auteur : Pascale Hautfenne

ours-idefisc
Idefisc — Actualités Fiscales
©2003-2020 Idefisc & Words and Wires W3validator