ours-idefisc

Idefisc — Belastingsnieuws

De klauwen van de beer - De meerwaarden belasten?

Op het moment dat men het opnieuw heeft over nieuwe regeringsonderhandelingen waar met name vier zogenaamde “linkse” partijen aan deelnemen, verwacht men opnieuw de invoering van een meerwaardebelasting.

Eerst zullen we zien dat ze niet allemaal vrijgesteld zijn en dat ze het in principe slechts zijn wanneer het gaat over “normaal beheer van een privévermogen”.

Voortaan wilt men een belasting toevoegen, misschien gematigd is bij het begin, van de meerwaarden die worden gerealiseerd op privétegoeden zoals onroerend goed, of nog de aandelen en obligaties.

In een land waar men bijna alles belast, is er geen reden om van de kwestie van de belasting van meerwaarden een “taboe” te maken.

Daarentegen moet men zich wel de vraag stellen of de accumulatie van de belastingen op het vermogen echt wel gerechtvaardigd en evenwichtig is.

In enkele jaren is de roerende voorheffing gestegen van 15 naar 30%, het residentieel vastgoed is inderdaad enkel belast op het kadastraal inkomen en niet op het reële inkomen, maar dat is ook zo wanneer men het goed zelf bewoont en de belasting dubbel is, op het niveau van de belasting en deze van de onroerende voorheffing. De registratierechten zijn, toch zeker in Wallonië en Brussel, bij de hoogste ter wereld en de successierechten, waarvan de barema’s niet meer werden geïndexeerd sinds 1936, ook.

Als men echt de meerwaarden op het privévermogen wilt belasten, dan moeten we ons voorbereiden op een volledige herziening van de vermogensbelastingen en ons de vraag stellen of het echt wel verstandig is om het spaargeld onder de meeste diverse vormen te belasten en niet “het fortuin”.

De ongelikte beer.

Thema : Vermogenswinsten

ours-idefisc
Idefisc — Actualités Fiscales
©2003-2020 Idefisc & Words and Wires W3validator