ours-idefisc

Idefisc — Belastingsnieuws

E-commerce : btw : registratiemodule ONE STOP SHOP beschikbaar sinds 1 april 2021

E-commerce (goederen op afstand verkopen aan consumenten via online winkels) heeft in 2020 een bloei gekend als gevolg van Covid19.

Momenteel zijn deze verkopen op afstand van goederen onderworpen aan de btw van de Lidstaat van bestemming van de Europese Unie, uitgaande van een bepaalde omzetdrempel (van verkoop op afstand), verschillend voor elke Lidstaat.

Zolang een Belgische belastingplichtige onderneming verkoop op afstand vanuit België via andere Lidstaten van de Europese Unie verricht en de in die lidstaat geldende omzetdrempel niet heeft overschreden, blijft de verkoop in beginsel onderworpen aan de Belgische btw (tenzij de verkoper uitdrukkelijk kiest voor de betaling van btw in de lidstaat van bestemming, vanaf de eerste euro).

Indien deze drempel in de Lidstaat van bestemming wordt overschreden, is in die Lidstaat in ieder geval btw verschuldigd. Daarom moet in de betrokken Lidstaat een btw-nummer worden aangevraagd, moet lokale btw worden gefactureerd en moeten periodieke btw-aangiften ter plaatse worden ingevoerd.

Aangezien er in de verschillende Lidstaten van de Europese Unie geen uniform btw-tarief bestaat, moet de belastingplichtige onderneming ook zelf het juiste btw-tarief bepalen.

Vanaf 1 juli 2021 vervallen de verschillende omzetdrempels die gelden in elke Lidstaat waar de goederen worden geleverd en worden ze vervangen door één algemene drempel van € 10.000 voor alle verkopen op afstand naar andere Lidstaten van de Europese Unie.

Indien de totale omzet van deze verkopen de bovenvermelde algemene drempel niet overschrijdt, zal de Belgische btw moeten toegepast worden.

Als gevolg van deze nieuwe reglementering zal de buitenlandse btw veel eerder van toepassing zijn dan nu het is.

Ter vereenvoudiging biedt de Europese richtlijn met deze nieuwe reglementering de mogelijkheid om de in andere lidstaten van de Europese Unie verschuldigde btw te betalen door middel van één gecentraliseerde driemaandelijkse btw-aangifte, genaamd One Stop Shop (OSS).

In het kader van deze regeling kunnen Belgische bedrijven buitenlandse btw aangeven via een OSS-aangifte die kan worden ingediend via het Belgische portaal Intervat.

De Belgische Staat zal op haar beurt de buitenlandse btw doorrekenen aan de betrokken lidstaten van de Europese Unie.

De OSS-module waarop Belgische bedrijven zich kunnen inschrijven, is beschikbaar sinds 1 april 2021.

Elke Belgische onderneming die reeds verkopen op afstand uitvoert of van plan is dit in de nabije toekomst te doen, heeft er belang bij om de impact van de nieuwe btw-regels op haar activiteiten te beoordelen en, afhankelijk van het resultaat van deze analyse, kan er interesse zijn om zich al in te schrijven voor deze one-stop-shop.

De overgang naar de OSS-regeling kan ook voordelig zijn voor Belgische ondernemingen die reeds btw betalen in de Lidstaat van bestemming, aangezien het nu mogelijk is om het buitenlandse btw-nummer af te schaffen, wat zou kunnen leiden tot een verlaging van de kosten van de btw-naleving.

Verwacht wordt dat de belastingdiensten van de verschillende Lidstaten van de Europese Unie, vooruitlopend op de nieuwe regeling, meer controle zullen doen van e-commercebedrijven die op hun grondgebied verkopen op afstand hebben gedaan.

Indien de omzetdrempel in die Lidstaat wordt overschreden, zonder dat de lokale btw gefactureerd en betaald is, zal de belastingdienst de verschuldigde btw vorderen, vermeerderd met eventuele boetes en interesten.

Voor elke Belgische onderneming die actief op vlak van e-commerce, is het daarom belangrijk om, gezien de nieuwe regelgeving en die voorzienbare controles, haar beleid inzake facturering en de toepassing van btw te herzien.

Auteur : Angélique Puglisi

ours-idefisc
Idefisc — Actualités Fiscales
©2003-2020 Idefisc & Words and Wires W3validator