ours-idefisc

Idefisc — Belastingsnieuws

Dubbele belasting van Franse dividenden: de Belgische administratie buigt

In een vorig artikel gaven wij reeds aan dat het Hof van Cassatie de Belgische Staat voortaan oplegt om een forfaitair minimumbedrag aan Franse belasting van 15% op de Belgische belasting aan te rekenen op de Franse dividenden verkregen door Belgische ingezetenen.

De Belgische belastingadministratie heeft onlangs bevestigd dat ze boog tegenover deze rechtspraak en dat ze weldegelijk de FBB zal toepassen op de dividenden van Franse oorsprong.

Met andere woorden, een Frans dividend dat onderworpen is geweest aan een Franse aftrek van 15% zal slechts aan 15% belasting in België onderworpen worden (30% van de Belgische voorheffing - 15% Franse belasting).

Dit nieuw standpunt zal de belasting op deze dividenden aanzienlijk verlagen.

Er kan een claim worden ingediend voor dividenden die in 2019 zijn ontvangen en op basis van deze nieuwe jurisprudentie die door de belastingdienst is geaccepteerd, kan een verzoek om wettelijke vrijstelling voor eerdere dividenden worden ingediend.

Elke belastingplichtige zal er belang bij hebben om de oorsprong van zijn dividenden te verifiëren, omdat naast de dividenden van Franse oorsprong ook andere dividenden van dezelfde regeling kunnen genieten, afhankelijk van het verdrag dat België heeft gesloten met zijn verschillende partnerlanden (met name Italië en Israël).

We raden elke belastingplichtige die houder is van een aandelenportefeuille dus aan om de oorsprong van zijn dividenden (met name Frans) na te kijken teneinde zijn belastingdruk te verlichten.

Auteur : Pascale Hautfenne

ours-idefisc
Idefisc — Actualités Fiscales
©2003-2020 Idefisc & Words and Wires W3validator