ours-idefisc

Idefisc — Actualités fiscales

Het einde van de voorfinanciering van de BTW bij invoer

De administratie heeft op 28 september 2012 een circulaire (n° 30/2012) gepubliceerd betreffende de modaliteiten van het systeem voor verlegging van de heffing van de BTW die een belastingplichtige bij invoer verschuldigd is.

Normaal gezien moet de belastingplichtige de BTW aan de douane vereffenen op het ogenblik dat de goederen in België worden ingevoerd.

Maar de belastingplichtige kon tot voor kort opteren voor het systeem van verlegging van de heffing van de BTW die een belastingplichtige bij invoer verschuldigd is.

Het stelsel dat van toepassing was, voorzag dat de belastingplichtige vooraf een som kon storten die gelijk is aan 1/24e van het totale bedrag van BTW dat verschuldigd is op de invoer die hij gedaan had tijdens de laatste vier kalenderkwartalen die aan zijn vraag voorafgingen. Op die manier werd het systeem van verlegging van de heffing van deze taks op hem toegepast, wat hem dan toeliet geen BTW meer te moeten betalen op de invoer op het ogenblik dat hij aan de douane langskomt. Hiervoor moest de belastingplichtige wel vooraf een toelating tot verlegging van de heffing E.T.14.000. verkregen hebben.

De regering heeft echter beslist om sinds 1 januari 2013 een einde te maken aan de voorfinanciering van de BTW op invoer omwille van zijn ongunstig karakter voor de BTW-plichtigen in België in vergelijking met de meer voordelige heffingssystemen die in de buurlanden van kracht zijn. De regering wenst dat het stelsel van verlegging van de heffing van de BTW bij invoer werkt zonder borg te moeten betalen.

Het nieuwe stelsel is automatisch van toepassing, zonder dat de belastingplichtigen nieuwe formaliteiten moeten vervullen.

De belastingplichtigen die een bedrag aan BTW vooruit betaald hebben, kunnen sinds 1 januari 2013 de terugbetaling van hun borg vragen. Het aanvraagformulier voor de terugbetaling bevindt zich in bijlage aan de circulaire.

Het gaat hier om een positieve maatregel voor de importeurs van goederen in België, want het huidige systeem is vooral minder voordelig dan het systeem van Nederland dat geen borg vereist. Vandaar dat vele importeurs er eerder voor kiezen om via Nederland te gaan dan via de Belgische havens. Deze maatregel dient om de competitiviteit tussen deze laatste te versterken.

Thema : BTW Auteur : Lida Achtari

La fin du préfinancement de la TVA pour les importations

L’administration a publié une circulaire en date du 28 septembre 2012 (n° 30/2012) concernant les modalités du système de report de paiement de la TVA due par un assujetti sur ses importations.

Normalement, lorsque des biens sont importés en Belgique, l’assujetti doit s’acquitter du paiement de la TVA à la douane.

Toutefois, l’assujetti pouvait, jusqu’il y a peu, opter pour le système du report de paiement de la TVA due à l’importation.

Le régime anciennement applicable prévoyait que l’assujetti pouvait verser de manière anticipée une somme équivalente à 1/24ème du montant total des TVA dues sur les importations qu’il avait effectuées durant les quatre derniers trimestres civils précédant sa demande. De cette manière, il se voyait appliquer le système du report de paiement de cette taxe qui lui permettait dès lors de ne plus devoir payer de TVA à l’importation lors du passage à la douane. Pour cela, l’assujetti devait avoir au préalable obtenu une autorisation de report de paiement E.T. 14.000.

Le gouvernement a néanmoins décidé de mettre fin, depuis le 1er janvier 2013, au préfinancement de la TVA à l’importation en raison de son caractère défavorable pour les assujettis à la TVA en Belgique en comparaison avec les systèmes de paiement plus avantageux mis en place dans les pays voisins. Le gouvernement souhaite que le régime de report de paiement de la TVA due à l’importation se fasse sans devoir payer de caution.

Le nouveau régime est automatiquement applicable, sans que les assujettis ne doivent accomplir de nouvelles formalités.

Les assujettis ayant versé un montant de TVA par anticipation, peuvent demander le remboursement de leur caution depuis le 1er janvier 2013. Le formulaire de demande de remboursement se trouve en annexe à la circulaire.

Il s’agit là d’une mesure positive pour les importateurs de biens en Belgique car le système actuel est notamment moins avantageux que celui des Pays-Bas qui n’exige pas de caution. Dès lors beaucoup d’importateurs préféraient passer par les Pays-Bas plutôt que par les ports belges. Cette mesure est destinée à renforcer la compétitivité de ces derniers.

Thème : La TVA Auteur : Lida Achtari
ours-idefisc
Idefisc — Actualités Fiscales
©2003-2020 Idefisc & Words and Wires W3validator